top of page

Onder de rubriek Nieuwsbrief zal ik na elk bezoek aan Marokko weer actuele informatie geven en nieuwe foto's plaatsen.

IMG_5154 a.jpg

De zussen Fatima en Zohra

IMG_5165.JPG
IMG_5196 a.jpg

Suhajb

DSC00414.JPG

Sukaina

IMG_5162 a.jpg

Hibatollah

FWKI2499 a.jpg

Zoals elk jaar hebben Sfia en ik de gezinnen mogen bezoeken nm. februari 2024.

Na de aardbeving zat de schrik er goed in, maar het dagelijkse leven is nu weer gewoon opgepakt.

Fatima en Zohra
Bij aankomst in het dorp, halen wij de 2 zussen op en deze blijven gedurende onze hele verblijf bij ons, heerlijk en gezellig vinden zij dat.

Met Fatima en Zohra gaat het in zekere zin goed, zij zijn nu zelfstandig en zijn blij dat zij zelf in hun onderhoud kunnen voorzien, ook dit dankzij de donateurs.

In Marokko zijn de prijzen van elektra, maar ook van de levensmiddelen flink gestegen.

Waardoor het nog moeilijker is voor de gezinnen met het kleine budget wat zij hebben elke maand rond te komen. Na een aantal gesprekken met de gezinnen, hebben wij dan ook besloten de gezinnen maandelijks meer geld te geven.

Helaas is er bij beide zussen Fatima en Zohra suikerziekte geconstateerd.

Er zijn doktersbezoeken geweest en nu met de  juiste medicatie gaat het goed met beide dames. De zussen zorgen goed voor elkaar, zijn bijna altijd vrolijk en hebben het op hun manier prima.

We hebben zoals elk jaar weer een voorraadje voor de zussen kunnen kopen, zoals een baal meel, couscous, rijst en verder olie, wasmiddel, haarshampoo, tandpasta etc. etc.

​​

De scholen in Marokko

De scholen in Marokko, hoe werkt dat nu precies?

De kinderen hebben eerst 2 jaar voorschool (kleuterschool) daarna volgt klas 1 t/m 6, basisonderwijs.

In klas 6 wordt een test gedaan (soort citotoets) en dan volgt klas 7 t/m 12 het Middelbaar onderwijs en als laatste de Universiteit.

Met de gezinnen gaat het prima en de kinderen doen het erg goed op school, zij hebben er ook veel plezier in om naar school te gaan.​

Het gezin van Malika en Abdelsalam

In Kalaa Mgouna woont het gezin van Malika en Abdelsalam met hun 5 kinderen.

Sukaina 20 jaar zit nu in het derde jaar van haar studie, de richting natuurkunde, scheikunde en wiskunde, wat echt geweldig is.

Haar wens om de universiteit te voltooien is nog steeds groot en zij is zeer gemotiveerd.

Op de universiteit worden ook lessen gegeven in de Japanse taal, Sukaina is erg geïnteresseerd in de taal en de cultuur van Japan en volgt dus ook deze lessen.

Wel hebben wij met elkaar gesproken of zij voldoende tijd overhoudt om haar studie vakken goed te kunnen doen.

Wat ik persoonlijk zo mooi vindt, is dat dit haar eigen initiatief is, wat aangeeft dat zij super gemotiveerd is. 

Wat wij belangrijk vinden, is dat beide ouders de keuze om naar de universiteit te gaan nog steeds ondersteunen.

Vanaf het dorp Kalaa Mgouna waar Sukaina nu woont is het ongeveer 6 uur rijden door het Atlasgebergte naar Marrakech. De kamer en de buurt waar Sukaina momenteel woont heb ik bezocht. Zowel de kamer en van de buurt werd ik niet heel erg blij, de kamer is heel klein en heeft geen ramen, geen echte kookgelegenheid en de buurt niet veilig voor een meisje alleen.

Na een gesprek met Sukaina en de ouders bleek dat zij dezelfde mening hadden, maar uit bescheidenheid niet om wat meer geld hebben durven vragen.

Natuurlijk gaan wij dat met elkaar oplossen en wordt er nu naar een betere kamer in een  veiliger buurt gezocht.

De eerste 2 jaar in de grote stad Marrakech waren best spannend voor Sukaina, weg uit haar vertrouwde omgeving, leren met geld omgaan, sociale contacten opbouwen etc. Maar momenteel gaat het goed met Sukaina, zij regelt zelf veel dingen na overleg met haar ouders en met ons, vindt goed haar weg in de grote stad Marrakech.

Sukaina spreekt inmiddels vloeiend Frans en beheerst ook de Engelse taal prima, dit dankzij de cursus Engels die wij voor haar hebben kunnen regelen bij de British Council.

Bij een eerder bezoek hebben wij een wat oudere smartphone voor Sukaina kunnen achterlaten. Omdat Sukaina nu Frans en Engels spreekt, hebben wij wekelijks contact met elkaar, wat natuurlijk erg leuk is. 

Suhajb 18 jaar oud heeft met succes het eindexamen van de 12de klas afgerond.

Zijn wens was ook om naar de universiteit te gaan, daarvoor moest hij eerst een toelatingsexamen doen en met als resultaat voldoende punten halen om toegelaten te worden tot de universiteit en dat is Suhajb gelukt, super stoer het 2de kind dat naar de universiteit gaat.

Dus is hij begonnen in het 1ste jaar aan de universiteit in Errachidia, de Faculteit van natuurwetenschappen en techniek, super trots zij wij op hem.

De eerste 2 semesters heeft hij super goed afgesloten en prima cijfers behaald.

De universiteit staat op 4 uur rijden met de bus van zijn ouderlijk huis, daarom heeft ook hij een kamer gevonden, de kosten hiervan zijn 500DH (€50 ).

Ook voor Suhajb hebben wij een laptop en een smartphone kunnen regelen, beide heeft hij nodig voor zijn studie.

Het niet meer thuis wonen bij zijn ouders gaat Suhajb goed af, hij is goed in het plannen van zijn huiswerk en zorgt goed voor zich zelf.

Ook hij spreekt steeds beter Frans en Engels, waardoor ik meer contact met hem heb.

Hij is net zoals Sukaina zijn oudere zus zeer gemotiveerd en helpen elkaar daar waar nodig is.

Natuurkunde en Wiskunde zijn voor hem de vakken waar hij erg goed in is en wil voor nu graag computerprogrammeur worden.

Hibatollah 14 jaar oud zit in de 9de klas,  zij gaat graag naar school .De school staat vlakbij het huis waar zij wonen, dus gaat zij gewoon lopend naar haar school.  Zij heeft het vorig schooljaar afgesloten met een gemiddeld cijfer van 13.8 over alle vakken, in klas 7 t/m 12 is het hoogste cijfer een 20

Hibatollah is een vrij rustig meisje dat al heel goed zelfstandig kan werken, zij  observeert alles en als zij iets niet begrijpt van haar huiswerk, vraagt zij of haar leraar haar wil helpen.

Verder is het een meisje met zeker een eigen wil en dat is mooi om te zien.

Musaab 10 jaar oud  zit in middels in de 5de klas.

Hij was een super druk kind en heeft daarom een jaar langer de voorschool doorlopen, wat nu een juiste beslissing blijkt te zijn.

Musaab is veel rustiger geworden en ook erg zelfstandig, is ook meer bezig met school en vindt het nu ook echt leuk om naar school te gaan.

Voor nu wil hij dokter worden, maar dat kan natuurlijk nog wel veranderen, eerst maar de basisschool afmaken.

Aobayda 6 jaar oud is een vrolijk jongetje hij geniet van alle aandacht van zijn oudere broers en zussen.

De voorschool ( kleuterschool) 2 jaar heeft hij afgerond en zit nu in de 1ste klas van het basisonderwijs.

Reuze spannend vindt hij het, vooral omdat hij , zoals hij zelf zegt, nu ook echt naar school gaat, net zoals zijn zussen en broer.

Voor nu wil hij profvoetballer worden of leraar, maar dat zijn jongensdromen, we gaan het zien wat het gaat worden.

Het gezin van Fatima en Mohamed

In Rabat woont het gezin van Fatima en Mohamed en hun 3 dochters en zoontje Mouad.

Mohamed is taxichauffeur en heeft het moeilijk om voldoende geld te verdienen met de taxi. Dit komt doordat in Rabat een best wel snelle tram is gekomen, waar veel mensen gebruik van maken en dus niet meer met de taxi gaan naar hun werk.

Dat is de reden dat Mohamed een opleiding voor buschauffeur heeft gevolgd en hopelijk op korte termijn ook werk gaat vinden.

Deze opleiding hebben wij voor hem kunnen betalen.

Het gezin is verhuisd en net even buiten de stad Rabat gaan wonen in een klein appartement met 2 kleine slaapkamers.

Samen hebben wij ervoor gezorgd, dat het appartement is ingericht.

De meisjes hebben nu een eigen slaapkamer met een stapelbed  en ook hun jongste zusje Janaat heeft nu een eigen bed en slaapt bij haar zusjes.

Verder hebben wij een ijskast, gasfornuis, geiser, bank etc gekocht voor de familie, dit alles is betaald van de opbrengsten door de verkoop van het aardewerk( zakatparty ).

Hopelijk kunnen zij nu weer een aantal jaren heerlijk wonen in het nieuwe appartement.

​​

Rokaija 15 jaar oud heeft met een gemiddeld cijfer van 16.3 het schooljaar afgerond en zit nu in de 10de klas en haalt alweer prachtige cijfers.

Rokaija is een erg zelfstandig meisje en wil zich graag ontwikkelen, tevens is zij een echte puber aan het worden, maar dat hoort erbij op die leeftijd.

Haar nieuwe school staat ongeveer 2.5 km van haar huis, zij loopt dit elke dag samen met andere kinderen uit de buurt ( dus 5 km per dag )

Ook voor haar hebben wij een laptop kunnen regelen die zij echt nodig heeft voor haar schoolwerk. Via you tube filmpjes heeft zij zichzelf de Engelse taal een beetje aangeleerd, waardoor wij nu al best wat met elkaar kunnen communiceren.

Dit zorgt ervoor dat je toch een beter contact krijgt met haar.

Haar wens is nog steeds tandarts worden, dit zegt zij al een aantal jaren.

Beide meisjes krijgen bijles van een studente 3 keer per week, 2 uur lang in de vakken waar zij op dat moment het echt nodig hebben, de ouders betalen daar 350 Dirham ( ongeveer€ 35 ) per maand voor.

Voor bijles is gekozen omdat de ouders de meisjes zelf niet kunnen helpen bij de studie van deze  vakken.

Fatima Zohra 13 jaar heeft maar 1 jaar voorschool gedaan, er was destijds geen geld genoeg om haar meer jaren de voorschool te laten doorlopen.

Zij zit nu op een particuliere school, waar de klassen kleiner zijn, zodat de leerlingen meer aandacht krijgen en het niveau vaak iets hoger is.

Wij hebben deze school mogen bezoeken.

De keuze voor de particuliere school is gemaakt, met name omdat zij een gedeelte van de voorschool heeft moeten missen.

Zij zit nu in de 7de klas en is dol op leren en een erg slim meisje.

Haar gemiddelde cijfer van alle vakken was vorig jaar een 7.4. (10 is het hoogste)

Fatima Zohra wordt nu met de oude taxi van haar vader naar school gebracht en uiteraard ook weer opgehaald.

Verder zijn het lieve en vrolijke meisjes en altijd erg blij met wat wij voor hun meebrengen.

Hun jongste zusje heet Janaat en is 4 jaar oud en gaat nog niet naar school. 

Het is een vrolijk meisjes en dol op haar 2 oudere zusjes en was erg blij met de kleren en speelgoed wat wij voor haar hadden meegenomen.

Haar broertje Mouad is nu 14 mnd. en is dol op zijn vader en is sinds een maand net gaan lopen. Eigenlijk heeft hij nu al 3 moeders die klaar voor hem staan, zijn zussen zijn nm gek op hem. Mouad was blij met de speelgoedautootjes die wij voor hem hadden meegenomen, het is een lief en aanhankelijk ventje.

Rokaija

SQRM9169 a_edited.jpg

Aobayda

 Fatima Zohra 

IMG_5191 a_edited.jpg

Aobayda met zijn moeder Malika

IMG_5257 a.jpg
IMG_5194 a.jpg
GKXJ7714 a.jpg

Rokaija,Fatima Zohra,Janaat, Mouad             Aobayda,Suhajb en Musaab                             Janaat

v.l.n.r Hibatollah,Aobayda,Sukaina,Musaab en Suhajb

bottom of page